Woensdag spelersdag: Eeuwige nummer 14

Advertentie

Woensdag spelersdag, de keuze voor deze week was niet moeilijk. Op zijn zesde begon hij bij Ajax met meetrainen, vier jaar later werd hij lid. Tussen 1957 en 1963 doorliep hij de jeugdopleiding. Niet veel later dan het kampioenschap met het hoogste jeugdteam in 1962/63, tekende hij zijn eerst professionele contract wat hem voor vier jaar verbond met Ajax. Deze week gaat het om ‘De Verlosser’ Johan Cruijff. 

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff, geboren op 25 april 1947, in Amsterdam, staat wereldwijd bekend als een van de beste voetballers aller tijden.  De voormalige aanvaller wordt geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en inzicht in het spel. Driemaal won hij de Europacup I, net zo vaak als hij werd verkozen tot Europees voetballer van het jaar. De laatste Europacup I won hij met Ajax, waar hij de leider en ster van het elftal was. In 1974 speelde Cruijff met het Nederlands elftal de finale van het WK. In die wedstrijd was hij aanvoerder, maar werd er verloren met 1-2 van West-Duitsland.

Na lang wachten vertrok Cruijff naar het heilige FC Barcelona. Daar werd hij herenigd met Rinus Michels die van 1965 tot 1971 ook zijn trainer bij Ajax was. Tegen Granada op 28 oktober 1973 maakte hij zijn officiële debuut voor Barcelona. Hij scoorde twee doelpunten en de wedstrijd werd met 4-0 gewonnen. Vanaf dat moment bleef de ploeg 25 wedstrijden op rij ongeslagen. Er werd negentien keer gewonnen en zes keer gelijk gespeeld. Vijf wedstrijden voor het einde kon niemand de ploeg nog inhalen en na veertien jaar werd Barcelona eindelijk weer kampioen van Spanje. Cruijff scoorde in dat seizoen zestien doelpunten, waarmee hij tweede werd in de lijst van topscorers van dat seizoen. Dit werd ook meteen het hoogste aantal doelpunten die hij in Spanje zou maken. Bij Ajax staat dat record op 33.

Na als voetballer gespeeld te hebben in Nederland, Spanje en de VS koos Cruijff voor het trainerschap. Zonder enige diploma’s werd hij trainer van Ajax en won hij twee keer de KNVB-beker en de Europacup II. In 1988 nam Cruijff ontslag en ging hij bij nog een oud-werkgever aan de slag, FC Barcelona. Het team waar hij toen leiding aan gaf staat in de boeken als ‘Dream Team’. Cruijff werd de derde voetballer in de geschiedenis die de Europacup I won als speler en als trainer. In 1996 beëindigde hij zijn trainerscarrière, maar ook daarna bleef hij veel invloed hebben bij Ajax en Barcelona. Hij richtte instellingen op die maatschappelijk betrokken waren en zich met name richten op jongeren en sport. 

Oktober 2015, Cruijff bleek ernstig ziek te zijn. Er werd longkanker vastgesteld. ‘Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen’, waren zijn woorden een maand voor zijn overlijden.

Op 2 maart 2016 bezocht Johan, met veel pers aanwezig, nog Max Verstappen. Een week daarna bezocht hij zijn zoon Jordi in Tel Aviv. Op 24 maart 2016 overleed De Verlosser in zijn woonplaats Barcelona aan zijn ziekte. Voor de buitenwereld kwam dit onverwacht, maar binnen de familie was bekend dat hij uitzaaiingen had.

FC Barcelona roemde Cruijff op de dag van zijn overleden in een in memoriam, dat door zeven oud-voorzitters en de huidige voorzitter ondertekend werd. Tot 2 april was een periode van rouw. Op 24 maart 2016 speelden Feyenoord en Sparta met rouwbanden. Zijn ouderlijk huis in Betondorp werd overspoeld met bloemen. De volgende dag werd hij in het bijzijn van familie en vrienden gecremeerd.

Diezelfde dag was er een oefeninterland tussen het Nederlands Elftal en Frankrijk. In de veertiende minuut werd de wedstrijd stilgelegd en werd er gedurende een minuut lang voor Johan geapplaudisseerd. Drie dagen later was er een vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Engeland op Wembley en wederom werd er in de veertiende minuut een minuut lang geklapt, deze keer werd de wedstrijd niet onderbroken.

Johan Cruijff, De Verlosser, El Flaco, Het Orakel, Nummer 14.
25 april 1947 – 24 maart 2016

Foto’s: © OrangePictures

 

Advertentie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*