Voorbeschouwing Johan Cruijff: Afscheid Evert ten Napel

Advertentie

Johan Cruijf Arena Amsterdam iLoveStedentrips

Buiten het afscheid van Björn Kuipers als scheidsrechter staan we ook even stil bij de commentator van deze wedstrijd Evert ten Napel (77).

De commentator die zijn journalistieke carrière begon in 1970 werkte 4 jaar eerder nog in de bakkerij van zijn vader. Na die 4 jaar begon hij bij de Drents-Groningse Pers als leerling-journalist bij de stads-; streek- en sportredactie.

Ten Napel die in 1978 nog verslag deed van de WK finale in Argentinië voor de radio stapte in 1982 over naar de NOS, waar hij voor Studio Sport ging werken. Hij deed daar verslag van oa. de EK halve finale West-Duitsland – Nederland (1-2) die werd gespeeld in het Volksparkstadion in Hamburg.

Evert vond zichzelf altijd een “commentator van het volk” die bekend stond om uitspraken als:
“Fopduik”,”Die dekselse Messi”, “Op de deklat”, “hij is een tovenaar in het doel” en nog vele anderen. Met zijn “oubollige” taalgebruik onderscheidden hij zich van de jongere generatie.

FIFA Football

Sinds de editie van 2005 verzorgde Evert samen met Youri Mulder het Nederlandse commentaar bij het computerspel dit deed hij tot en met de editie van 2019. Vanaf FIFA 20 werd dit commentaar verzorgd door Sierd de Vos en Jeroen Grueter.

Evert die als enige de naam van Eyong Tarkang Enoh volledig uitsprak in het spel kreeg van de inmiddels 35-jarige oud profvoetballer van AJAX en leuke reactie toen deze hoorde dat Evert ging stoppen. “Evert, gefeliciteerd en bedankt voor alle prachtige jaren met jouw commentaar. En natuurlijk bedankt dat iedereen herinnerde aan mijn tweede naam”.

Stoppen als commentator

Evert die al eens eerder aangaf te stoppen met commentaar geven in 2009, hij zou toen op oproepbasis beschikbaar blijven voor de NOS, waardoor zijn stem toch niet helemaal verdween van TV en/of Radio. In 2010 deed hij nog een laatste keer live verslag van een wedstrijd in de groepsfase van het WK 2010 tussen Griekenland en Nigeria in Zuid-Afrika. Hierna deed hij verslag van de Eredivisie voor een jaar op radio en tv voor de NOS waar hij zou stoppen. Vanaf het seizoen 2012/2013 ging Evert ten Napel toch aan de slag bij Eredivisie Live wat later Fox Sport Eredivisie heette en weer later ESPN (Nederland)

Ook Evert willen wij bedanken voor zijn jaren lange staat van dienst in het voetbal en wensen hem een fijn pensioen toe namens AJAXZINE.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze nieuwe berichten? Meld je dan gratis aan bij onze berichtendienst en ontvang ze allemaal eenvoudig in je mailbox! Klik hier en meld je aan!

Foto’s © I Love Stedentrips

Advertentie

1 Trackback / Pingback

  1. Johan Cruijff schaal 2021, AJAX – PSV Zaterdag 7 Augustus om 20.00uur | Ajaxzine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*