Vanaf nu is woensdag spelersdag!

Advertentie

Vanaf vandaag, is elke woensdag spelersdag. Elke week wordt een (oud) Ajacied uitgelicht met een verhaal over zijn of haar leven. Voor Ajax, tijdens Ajax en na Ajax. En wie kan er dan beter het spits afbijten dan ‘Mister Ajax’?! 

Jesaja Swart, geboren in Muiderberg op 3 juli 1938, maakte in begin jaren zeventig deel uit van het ‘Gouden elftal’. In 1971, 1972, en 1973 wisten dat elftal de Europacup I te winnen.
Op 16 september 1956 maakte Sjaak, als achttienjarige, zijn debuut in Ajax 1. Dit was in een bekerduel tegen Stormvogels, dat met 3-2 gewonnen werd. Swart kwam deze hele wedstrijd in actie. Tijdens dat seizoen wist Ajax de eerste editie van de Eredivisie te winnen. Swart had in dat seizoen een aandeel van vijf wedstrijden. Het opvolgende seizoen maakte Swart zijn eerste doelpunt voor Ajax, tegen NOAD op 6 oktober 1957.

Bij een uitwedstrijd tegen het Oostenrijkse SC Wismut maakte Swart, samen met Ajax, zijn debuut in het Europacupvoetbal. Na zijn debuut stond hij ongeveer anderhalf jaar zonder doelpunt te maken op het thuisveld, dit lukte alleen bij uitwedstrijden. Die traditie werd pas op 1 januari 1959 verbroken. Op die dag scoorde hij in de bekerwedstrijd tegen JOS.
In het seizoen 1959/1960 mocht Swart het 100e doelpunt scoren voor Ajax in de competitie. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd tegen FC Volendam, het werd maar liefst 9-0. Dat seizoen was ook het eerste seizoen dat Ajax meer dan 100 doelpunten zou scoren.
Op 26 april 1962 pakte Swart zijn eerste Europese titel. De Intertoto Cup werd gewonnen door Feyenoord te verslaan met 4-2, na verlenging.

Eind jaren zestig ontstond de opkomst van ‘het Gouden Ajax’. In 1969 werd de Europacup I finale nog verloren, maar in 1971, 1972 en 1973 wist Ajax wel de beker te winnen.

Ajax is altijd de enige club geweest voor de professionele carrière van Swart geweest. Hij speelde 603 wedstrijden, waarvan 463 in de Eredivisie werden gespeeld, meestal met rugnummer 8. Met 175 doelpunten staat hij op de derde plaats van meest productieve aanvallers. Boven hem staan Johan Cruijff en Piet van Reenen.

Op 19 mei 1973 nam Sjaak Swart afscheid als professioneel voetballer, die dag speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd.

Samen met Piet Keizer werd Sjaak Swart op 22 januari 2010 benoemd tot erelid van Ajax. Vele jaren daarvoor werd dit al besproken binnen de club. De ongeschreven regel dat (oud-)spelers geen erelid kunnen worden, moest hiervoor veranderd worden.

Na zijn carrière is hij bij Ajax nog fanatiek blijven voetballen. Dit deed hij bij de amateurs van Ajax. Tegenwoordig speelt hij nog wedstrijden met oud-profs en oud-internationals. Hij speelt nu nog ongeveer 30 wedstrijden per jaar.

Maar wist je ook dat:

  • Sjaak Swart een sigarenwinkel runde in Amsterdam?
  • In 2005 er een park naar hem vernoemd werd?
  • Hij in juni 1960 debuteerde in het Nederlands Elftal

Foto: © Orange Pictures

Advertentie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*