Ajax-jeugdspelers lopen door heel Europa rond

De jeugdopleiding van Ajax is bekend over bijna de hele wereld. Met enige regelmaat komen mensen van andere clubs in Amsterdam kijken hoe het er daar aan toe gaat. En niet alleen dat, er is in Europa bijna geen club te vinden waar de jeugd zoveel kansen krijgt om hun opwachting te maken in het eerste team.

Hoe zit dat in de rest van Europa, en dan met name bij de grote clubs in de grootste competities. De clubs die bekend staan om het kopen van vele spelers, vaak voor belachelijk hoge prijzen. Bij welke van deze clubs hebben jeugdspelers wél een kans op speeltijd, is de laatste jaren gebleken?

We nemen met het onderzoek van Bwin eerst een kijkje in Engeland, waar de topclubs de laatste jaren regelmatig een tiener laten debuteren voor de club. Arsenal spant de kroon met 21 spelers van jonger dan 20 jaar die debuteerden. Zij speelden gemiddeld ook nog eens 46 duels in het shirt van de Gunners. Manchester United staat op een tweede plaats, maar spelers maken daar gemiddeld gezien een stuk minder speelminuten.

Nummer drie Chelsea maakt het helemaal bont. De Londense club laat regelmatig en speler debuteren, maar deze komen vaak niet verder dan 6 duels in het eerste team van Chelsea. Spelers maken dan wel hun debuut, maar meestal spelen zij pas na hun vertrek bij Chelsea veel wedstrijden op niveau. Bij tottenham is dat compleet anders. Daar blijkt dat jonge spelers vaak voor veel langere tijd bij de club actief blijven.

Als we buiten de Premier League gaan kijken zien we dat het Franse Olympique Lyon de kroon spant met 29 jonge spelers. Ook bij hen blijven spelers met regelmaat langere tijd actief. In Spanje zien we dat FC Barcelona en Atletico Madrid de meeste jeugdspelers een kans geven. Monaco, PSG en Bayern München scoren ook goed op dit vlak.

Toch zijn er geen clubs waar zoveel jonge spelers doorbreken als bij Ajax of partizan Belgrado. In het onderzoek van Bwin zijn deze clubs niet meegenomen, maar deze clubs hebben veruit de meeste jeugdspelers in Europa rondlopen. In heel Europa lopen maar liefst 72 spelers rond die in de jeugd van de Amsterdammers hebben gespeeld. Partizan volgt op gepaste afstand met 56 spelers.

De strategie van Ajax betekent niet alleen altijd vele eigen talenten, maar zorgt ook voor een belangrijk deel voor de gezonde financiële situatie van de Hoofdstedelingen. Met de verkoop van jeugdspelers verdienen de Amsterdammers al jaren vele miljoenen euro’s waarmee de begroting prima in orde is.

Foto: @OrangePictures

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*