AFC Ajax door de jaren heen

Het is bijna een understatement om te zeggen dat AFC Ajax, voluit Amsterdamsche Football Club Ajax, een club is met een rijke geschiedenis. Wat in 1883 begon als vriendenclub Union, groeide vanaf 1900 onder de naam Ajax geleidelijk uit tot een professionele voetbalclub. De van oorsprong Joodse voetbalvereniging heeft samen met clubs als PSV en Feyenoord vervolgens  aan de wieg gestaan van het Nederlandse profvoetbal.

Ajax opleiding
Inmiddels heeft de club een flinke reputatie opgebouwd, waarbij  Ajax sinds jaar en dag wordt geprezen om zijn opleidingsprogramma voor de jeugd. Deze is vooral gebaseerd op het zogenaamde TIPS systeem (Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid). De club verwierf daarmee internationaal aanzien. Legende Johan Cruijff kwam uit deze Ajax koker, alsook later grote internationals als de gebroeders De Boer, Kluivert, Rijkaard en Davids.  Het zette tot op de dag van vandaag zelfs de toon voor het opleidingsbeleid van andere vooraanstaande clubs als FC Barcelona. Ook huidige topspelers als Sneijder, Van de Wiel en  De Jong begonnen hun carrière bij de jeugdopleiding van Ajax.

Hoogte- en dieptepunten
Net als elke voetbalclub die in het hoogste segment meedraait, heeft Ajax zowel hoogte- als dieptepunten gekend. Ten tijden van sterspeler Cruijff steeg de club in de jaren ’70 onder leiding van Rinus Michels  tot ongekende hoogte. In de jaren ’80 beleefde de club vervolgens zware tijden, op zowel financieel als sportief vlak.  De revival volgde in de  90’er jaren met spelers als Kluivert, Blind en Litmanen. Het ‘dreamteam’ tilde de club tot een hoger plan, met als absoluut hoogtepunt het wereldkampioenschap in 1995, onder leiding van trainer Louis van Gaal. De finalewedstrijd tegen FC Milan wonnen ze met 1-0.

Recente geschiedenis
In totaal behaalde Ajax tussen 1918 en 2016 maar liefst 33 keer de landskampioenstitel. Zeer recentelijk, van 2011 tot en met 2014, werden de Ajacieden onder leiding van trainer Frank de Boer maar liefst 4 keer achtereen landskampioen. Ook het afgelopen seizoen was er, onder leiding van De Boer, een landskampioenschap in zicht. Ajax liep de titel echter op een haar na mis door het gelijkspel (1-1) tegen De Graafschap, waardoor het Eindhovense PSV er uiteindelijk met de titel vandoor ging. De teleurstelling was groot na het slechte seizoen van 2014-2015. Ook  trainer De Boer trok na 5,5 jaar  zijn conclusies en  vertrok voortijdig.

Champions League 2016-2017
Trainer Peter Bosz ging vol vertrouwen dit nieuwe seizoen met Ajax in, dat begon met een kwalificatieronde in de groepsfase. Dat het allesbehalve een gemakkelijke Champions League jaar zou worden, bewezen de Amsterdammers al direct met de eerste partij tegen de Russische FK Rostov, die eindigde in gelijk spel.  Ook op https://sports.betway.be/nl was te zien dat de verwachte kansen van Ajax hierna lager werden ingeschat, alhoewel de club nog een herkansing kreeg met de tegenwedstrijd. Inmiddels is gebleken dat de club zich ook dit jaar niet heeft kunnen plaatsen, nadat deze wedstrijd eindigde met een stand van 4-1 voor de Russen.

Eredivisie 2016-2017
Ajax heeft op het moment 8 wedstrijden in  het huidige Eredivisie seizoen gespeeld, waarvan na een slechte start er inmiddels 6 gewonnen, 1 verloren en 1 in gelijkspel eindigde. Hierdoor staat Ajax, onder leiding van hoofdtrainer Peter Bosz op het moment op de 2e plaats in het klassement. De verwachtingen voor de rest  van het seizoen zijn, mede door de komst van Ziyech, inmiddels gestegen. Na twee vruchteloze jaren zijn alle ogen gericht op het relatief onervaren team en trainer Bosz, die overigens vertrouwen blijft houden. Volgens de coach zijn ook nog steeds succes te behalen in de Europa League. Doelman Jasper Cillessen zal hieraan in ieder geval zijn steentje niet meer bij kunnen dragen gezien zijn definitieve transfer naar FC Barcelona.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*